Sumeček africký recept

Plátky sumečka vařené v bílém víně se smaženou zeleninou

400 g sumečka afrického, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 kus citrónu, 4 dl suchého bílého vína, 4 sáčky pyramidového čaje Lipton Green tea Lemon Melissa.
Obloha: 1 kus menšího baklažánu, 1 kus menší cukety, 2 kusy středně tvrdých rajčat, 2 kusy střední fialové cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 snítky tymiánu, snítka rozmarýnu, malý svazek petrželky 1 dl olivového oleje.

Pyramidové sáčky zalijeme 4 dl vroucí vody a necháme je vylouhovat 2 minuty. Přilijeme bílé víno a ochutíme solí, pepřem, jemně nakrájenou citrónovou kůrou a vymačkanou citrónovou šťávou a směs uvedeme do varu. Plátky ryby osolíme a opepříme a vložíme do čaje. Při střední teplotě je vaříme asi 15 minut.
Pro přípravu oblohy omyjeme baklažán a cuketu a nakrájíme je na podélné velmi tenké plátky. Rajčata a cibule nakrájíme na půlcentimetrové plátky, osolíme, opepříme, posypeme nasekaným tymiánem, rozmarýnem a petrželkou. Tuto zeleninu osmažíme na rozpálené pánvi na troše olivového oleje, dáme na talíř a na ni položíme plátky ryby.

Sumeček africký se sezamovými semínky

1 kg filé afrického sumečka, 1 citrón, sůl, 10 dkg másla, mouku, 3-4 vajíčka, 10 dkg sezamových semínek. 

Filé osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme půl hodiny odležet. Mezitím na teflonové pánvi dozlatova opečeme sezamová semínka. Filé obalíme v mouce, v rozšlehaných vajíčkách a sezamových semínkách. Necháme odležet další půlhodinu. Máslo rozpustíme, polovinu vlijeme na pekáč, opatrně vložíme rybu a polijeme druhou polovinou rozpuštěného másla. Ve středně vyhřáté troubě pečeme 20-25 minut. Filé je nejchutnější, když se servíruje s řeckým salátem.

Sumeček africký s brokolicovou kaší 

400 - 500g sumečka afrického, 2 čajové lžičky hořčice, 2 stroužky česneku, 1 1/2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř, sladká paprika, kmín
Kaše: 5 větších brambor, 250g brokolice, máslo, mléko. 

V hlubokém talíři jsem si smíchala hořčici, olej, prolisovaný česnek, lžičku sladké papriky, 1/4 čajové lžičky mletého kmínu a pepř podle chuti. Filet jsem si rozkrojila na 4 části a rozhodla se ozkoušet, co je pravdy na tom, že rybu nejde přesolit. Mám totiž dojem, že se mi to nakonec snad i povedlo . Tudíž prvně jsem rybu osolila, pak ji vykoupala v marinádě a v misce ji ještě dala na hodinku odpočívat a nasávat chutě do lednice. Troubu jsem si zapnula na 180°C. Poté jsem si dno pekáčku lehce potřeba olivovým olejem, vyskládala tam kusy ryby a dala na péct na 25-30minut. Brambory jsem si jednoduše uvařila. Někdy během jejich varu jsem si dala i vařit brokolici do osolené vody. V tomto případě nevadí, když se brokolice rozvaří. Možná bych to dokonce i doporučovala. Zároveň jsem si dala ohřát mléko na kaši. Až byly brambory i brokolice hotové, scedila jsem je. Prvně jsem si šťouchadlem rozmíchala brambory, pak do nich přidala máslo, nechala je chvíli rozpustit, přidala jsem i brokolici a společně promíchala. Postupně jsem přilévala horké mléko a míchala do požadované hustoty.

Sumeček africký

2 ks filet sumečka afrického, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce grilovacího koření, 1/2 čerstvé čili papričky, sůl,olej. 

V misce rozmýcháme vejce,mouku přidáme grilovací koření a čili papričku.Osolené filety překrojené napůl zalyjeme připravenou směsí a necháme 4-5 hod.odpočinout.Potom filety osmažíme na rozpáleném oleji.Podáváme se zeleninou,chlebem nebo opečenýmy brambory a brusinkovou omáčkou.

 

Prodejna čerstvých ryb
Hrotovická 160, 674 01 Třebíč
Tel. 777 760 733, 777 760 734
Email: cerstvaryba@seznam.cz

 
Webové stránky vyrobila reklamní agentura Altrodesign.