Halibut recept

Halibut v bylinkách

2-4 porce halibuta, podle velikosti kousků a podle toho, kolik toho sníme, šťáva z 1/2 citrónu, cca 2 lžíce olivového oleje, 2-3 lístky bazalky, snítka čerstvé majoránky, snítka čerstvého oregána, snítka zelené petrželky, 2-3 lístky libečku, sůl podle chuti-(použila jsem mořskou), 1 stroužek česneku, lžíce másla na pánev.

Z bylinek, citrónu, česneku a oleje si uděláme marinádu, kterou potřeme kousky halibuta a necháme odstát aspoň 2 hodiny. Pak na rozpáleném másle a zbylé marinádě opékáme z každé strany cca 7 min. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Halibut po zahradnicku

4 řezy černého halibuta (asi 800 g), citronová šťáva, sůl, pepř, sladká paprika, máslo, 250 g hrášku a karotky (z konzery), 250 g chřestu (z konzervy), 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 malá cibule, 200 g žampionů (z konzervy), 125 ml tekutiny ze žampionů, máslo, 1 lžíce pšeničné mouky. 

Halibuta opláchneme, zakapeme citronovou šťávou a dáme na 15 minut odležet. Osušíme a ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Rybí řezy vložíme doprostřed máslem vymazané ploché nákypové formy. Hrášek, karotku a chřest necháme okapat a zeleninou rybu obložíme. Podle chuti osolíme a pokapeme rozpuštěným máslem. Nákypovou formou zavřeme alobalem a vložíme na rošt do trouby.

Žampionová omáčka:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Žampiony dáme okapat. Odměříme si tekutinu. Máslo rozpustíme, osmahneme v něm cibulku do zlatova. Přidáme kousky žampionů. Necháme podusit, zaprášíme moukou a za stálého míchání zasmahneme. Přilijeme tekutinu ze žampionů, prošleháme metličkou a omáčku přivedeme k varu. Necháme asi 5 minut povařit. Ochutíme pepřem a solí.
El. trouba: 200-225 stupňů
Plynová trouba: stupeň 5-6
Doba dušení: asi 25 minut
Doba vaření omáčky: asi 10 minut

Příloha: Vařené brambory

 

Prodejna čerstvých ryb
Hrotovická 160, 674 01 Třebíč
Tel. 777 760 733, 777 760 734
Email: cerstvaryba@seznam.cz

 
Webové stránky vyrobila reklamní agentura Altrodesign.