Losos recept

Losos s listovým těstem a špenátem 

Filety z lososa, špenát, sůl, pepř, česnek, sýr Niva, nebo tvrdý sýr, citron, pláty listového těsta, všechny suroviny podle potřeby a Vaší chuti. 

Lososa si nakrájíme na kousky ,hodně pokapeme citronem, osolíme a zatím dáme stranou. Z rozmraženého špenátu vylijeme vodu, přidáme sůl, pepř, česnek a promícháme (nevaříme). Špenát naneseme na plátky listového těsta a na každý plátek položíme kousek lososa. Sýr Niva nastrouháme na špenát, nebo na položený losos. Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi 10 – 15 minut.Pamatujte na to, že těstíčko by mělo jít krájet, ale když to upečete víc, tak to prostě budete jíst jako pizzu.

Losos s omáčkou z nivy

400g lososa, 1 menší cibule, 2dl smetany na šlehání, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 100g nivy, máslo, Kapary, sůl a pepř. 

Omytého a osušeného lososa osolíme a osmahneme po obou dvou stranách na másle.Lososa vyjmeme z pánve a dáme na teplejší místo.Do výpeku přidáme ještě trochu másla a osmažíme na něm jemně nakrájenou cibulku.K osmažené cibulce přidáme trojúhelníčky sýra,nivu a smetanu a vše rozmixujeme mixérem.Potom omáčku za stálého míchání prohřejeme a nakonec přidáme kapary.Lososa přelijeme omáčkou a servírujeme na nahřátém talíři.Vhodná příloha jsou vařené bylinkové brambory,nebo brambory opékané.

Pečený losos s koprem

4 plátky lososa, 3 lžíce citronové šťávy, 20g nasekaného kopru, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce olivového oleje

Předehřejeme si troubu na 200°C.Připravený pekáček si vytřeme olejem,na něj položíme plátky vykoštěného lososa,pokapeme citronovou šťávou a celé posypeme nadrobno nasekaným čerstvým koprem. Pečeme cca 10-12 minut a občas potíráme olejem.Správně upečený losos by se měl rozpadat.Hotového lososa podáváme s koprovým máslem,rozkrájenými limetkami a s rýží.

Losos se slaninou a bylinkami

800g lososa, 150g slaniny, 150g smetany, 500g rajčat, 2 cibule+2 cibulky mladé, 1 svazek kopru, 1 svazek petržele, 1 hrstka řeřichy, šťáva z jednoho citronu, sůl a bílý pepř. 

Lososa omyjeme a řádně osušíme,pokapeme citronem a necháme v chladnu odležet.Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a v pekáčku osmahneme.Bylinky dle vlastní chuti natrháme,mladou cibulku nakrájíme na tenká kolečka a vše smícháme se smetanou.Z rajčat oloupeme slupky(nejlépe tak,že je spaříme horkou vodou)a nakrájíme na malé kostičky.Lososa osolíme a opepříme,dáme na pekáč, na kterém máme už polovinu směsy cibule se slaninou,poklademe rajčaty,pokryjeme bylinkami se smetanou a nakonec přikryjeme zbytkem slaniny s cibulí.Pečeme dozlatova. Podáváme s rýží,nebo s opečenými bramborami.

 

Prodejna čerstvých ryb
Hrotovická 160, 674 01 Třebíč
Tel. 777 760 733, 777 760 734
Email: cerstvaryba@seznam.cz

 
Webové stránky vyrobila reklamní agentura Altrodesign.