Okoun recept

Okoun nilský v těstíčku z parmazánu

30 g parmazánu, 1 - 2 lžic kefíru, 1 lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1 ks filetu z okouna nilského. 

Filet z okouna podle potřeby očistíme a nakrájíme na porce. Necháme ho vytaženého z lednice, aby měl pokojovou teplotu. nDo misky rozklepneme vejce. Vmícháme nastrouhaný parmazán, kefír a ovesné vločky. Těstíčko osolíme, opepříme a podle chuti přidáme třeba i citronovou šťávu. Rozehřejeme si teflonovou pánev. Filé z okouna osolíme. Každou porci postupně namočíme do těstíčka a položíme na rozehřátou pánev. Osmahneme z jedné strany, obrátíme, na pánev nalijeme asi 5 cl vody, přiklopíme poklicí a okouna necháme v těstíčku dovařit. Okouna nilského v těstíčku z parmazánu podáváme s brambory. Výborný je doplněný špenátem.

Okoun nilský po italsku

1 balení mozzarelly, 8 porcí filety, 100 gramů sušených rajčat v oleji, 1 stroužek česneku, 2 lžičky Cottage s anebo bez bylinek, 3 lžíce hříbků, 1 citrón, 3 černé olivy, 1 cibule, 8 plátků slaniny, může být i pečené, 250 ml bílého suchého vína. 

Předehřejte si troubu na cca 200 stupňů. Smíchejte do jedné směsi vše kromě ryb, cibule, a citrónové šťávy. Filety osolte a opepřete a zasypte touto směsí. Na vrch dejte šunku a zakápněte olivovým olejem, citrónovou šťávou a jemně nakrájenou cibulí. To vše zabalte do alobalu a vložte do zapékací misky. Velmi dobrou přílohou je ciabatta.

Citrónový okoun nilský s parmezánem

4 filety, 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 stroužek jemně nasekaného česneku, 1 lžička sušené petrželky, pepř, parmezán na posypání. 

Troubu předehřejte na plný výkon. Do zapékací misky nalijte trochu oleje, s níž vytvoříte na dně tenký film. Opláchněte filety pod studenou vodou a osušte papírovými ručníky. Dejte rybu do misky, pokapejte citrónovou šťávou, máslem, a posypte česnekem, petrželkou a pepřem. Dejte do trouby péct cca 30 minut, dokud se vám maso po píchnutí vidličkou nezačne rozpadat. Hotovou ještě horkou tilapii posypte parmezánem.

 

Prodejna čerstvých ryb
Hrotovická 160, 674 01 Třebíč
Tel. 777 760 733, 777 760 734
Email: cerstvaryba@seznam.cz

 
Webové stránky vyrobila reklamní agentura Altrodesign.